Topikotravel

Graftombes Vergina (Veria)

Graftombes Vergina (Veria)

Graftombes 

Als u vanaf Thessaloniki richting het westen rijd komt u enkele kilometers voor Veria (Bepoia) de afslag naar Vergina tegen. Na enkele kilometers op dde binnendoor route volgt u gewoon de borrden en zult nabij het centrum de straat vinden waar u de tombes kunt bezoeken. De straat is versierd met souvenierswinkels en er zijn veel restaurants die hun terassen aantrekkelijk maken voor de rouristen die de tombes gaan bezoeken. Voorbij de poort koopt u een entree kaartje en het is mogelijk om een gids te huren zodat u niets ontgaat in de berg waar de tombes bewaard worden. Wij raden een gids zeker aan, het is het geld meer dan waard. U kunt bij de kaartverkoop om een gids vragen, maar ook kunnen wij een gids voor u regelen.  

De eerste opgravingen werden halverwege de 19e eeuw uitgevoerd door de Franse archeoloog L. Heuzey, die het eerste Macedonische graf in de buurt van het hedendaagse dorp Palatitsia aan het licht bracht. In 1938 startte de archeologische afdeling van de universiteit van Thessaloniki, onder leiding van de prof. Konstantinos Romaios, de lange reeks van systematische opgravingen in het gebied, die, na een korte pauze tijdens de Tweede Wereldoorlog, zonder onderbreking tot op heden voortduren. In 1976 onthulde Prof. Manolis Andronikos de koninklijke tombes van de Grote Berg (Toumba) en een jaar later kwam het graf van koning Filips II aan het licht (359-336 v.Chr.). De opgraving van het paleis en het theater volgde, terwijl in het laatste decennium het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Thessaloniki en de plaatselijke Archeologische Dienst.
Vanaf het begin van de opgravingen was de bescherming van de onschatbare maar ook gevoelige vondsten (goud, ivoor, metalen voorwerpen en muurschilderingen)een dwingende noodzaak. Ter plaatse werd een laboratorium opgericht voor het behoud en de restauratie van de vondsten. In 1993 werd de ondergrondse structuur voltooid die de graven beschermt door de stabiliteit van de temperatuur en de vochtigheid te bewaren, hetgeen nodig is voor het behoud van de muurschilderingen. Van buiten gezien lijkt dit gebouw op een aarde tumulus . In dezelfde ruimte worden de verplaatsbare vondsten weergegeven, waardoor het gebouw tegelijkertijd een museum is en een ruimte om de monumenten en hun voorwerpen in hun oorspronkelijke context te beschermen. 

  Een van de belangrijkste monumenten zijn: 

De koninklijke graven van de Grote Berg (Toumba)
Deze groep omvat de beroemde graven van leden van de koninklijke Macedonische dynastie: 
- Het graf van Phillip II , een monumentale tombe van het Macedonische type, met twee kamers en een tempelachtige gevel die elementen van zowel de Dorische als de Ionische orde combineert. Een typisch kenmerk van de laatste, de Ionische fries van het graf, is versierd met een muurschildering die een scène van koninklijke jacht voorstelt, een zeldzaam voorbeeld van de oude Griekse schilderkunst. Tussen de centrale figuren wordt die van Alexander de Grote herkend. Omdat dit graf intact bleef van verwoestingen en plundering, leverde het een schat aan vondsten op, waaronder de twee gouden kisten , die de botten van de koning en zijn vrouw bevatten. 
- Het graf van Persephone . Dit is een van de grootste cist-graven die tot nu toe in Griekenland zijn gevonden. Het dateert uit 350 voor Christus en waarschijnlijk behoorde het toe aan Nikesipolis, de vrouw van koning Philip en de moeder van Thessaloniki. Het graf is traditioneel vernoemd naar het thema van zijn muurschildering, die de ontvoering van Persephone door Plouto beschrijft. De muurschilderingen van de graven van Philip en Persephone omvatten de belangrijkste exemplaren van de oude Griekse muurschilderingen die vandaag bewaard zijn gebleven. Helaas werd het graf waarschijnlijk geplunderd tijdens de invasie van de Galliërs, die in de 3e eeuw voor Christus de koninklijke necropolis van Aigai plunderden. 
- Het graf van Alexander IV werd ongeveer 30 jaar later gebouwd in de buurt van dat van Philip. Het bevatte de botten van een jonge adolescent , misschien de zoon van Alexander de Grote en Roxane, Alexander IV, die samen met zijn moeder werd vermoord door Kassandros, usurpator van de troon na de dood van Alexander de Grote. 
- Het graf van de vrijstaande kolommen is het derde graf van het Macedonische type in de Grote Tumulus. Het dateert uit de 3e eeuw voor Christus en was waarschijnlijk eigendom van Antigonos Gonatas. Het monument werd zwaar beschadigd door herhaaldelijk plunderen van het bouwmateriaal en werd beroofd van zijn waarschijnlijk rijke voorwerpen. Het monument had een indrukwekkende entree met vier Dorische zuilen, die tegenwoordig gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. 

Historicus en Officiele gids voor de graftombes:

Dimitrios Kakagiannis
0030 23310 92812
0030 6942 466115
email: dimikak@yahoo.de